Fusie of verkoop… Aan wie vertrouw je dat toe?

Als je als IT/Tech ondernemer de ambitie hebt om je bedrijf te verkopen of een overname te doen, dan kun je dat niet alleen. Om jouw nieuwe droom te realiseren heb je een externe partij nodig, voor advies maar vooral ook een onafhankelijke blik en een buffer tussen de partijen. Het is iemand die voor je kan optreden, zodat je niet zelf altijd in de voorste linie hoeft te staan. De uitdaging daarbij? Dat is vooral de vraag wie je kunt vertrouwen bij deze belangrijke te nemen stap. Daarom lieten we een interview afnemen met Managing Partner Rein Hoogland. Het gesprek begon met de belangrijkste vraag:

Wat zijn de ingrediënten van vertrouwen?

Allereerst neemt Rein een kleine stap terug. “Vertrouwen creëer je en genereer je en hoeft niet gelijk vanaf dag één aanwezig te zijn. De hygiëne factoren en waarom je bij iemand aan tafel komt, zijn ook per individu of organisatie anders.” Toch is er volgens hem wel een aantal ingrediënten van vertrouwen te benoemen. “De persoon met wie je aan tafel zit moet het gevoel hebben dat jij hem echt kan helpen en dat je echt betrokken bent. Vertrouwen krijgen wij ook omdat we ons volledig focussen op de IT/Tech markt en al mijn collega’s, de andere Managing Partners, hebben executive posities gehad in deze sector. Op die manier spreken we in veel gevallen dezelfde taal van de ondernemer aan tafel.”

Hoe kunnen organisaties erop vertrouwen dan NexyZ de juiste partijen bij elkaar brengt?

Rein legt uit dat daar veel energie en passie voor nodig is. Zo zul je een groot netwerk moeten opbouwen om vanuit verschillende perspectieven kopers en verkopers te ontmoeten en te leren kennen. Daar wordt door NexyZ veel tijd in geïnvesteerd. Dat betekent onder andere dat we zelf goed op de hoogte moeten zijn van trends en ontwikkelingen die zich In de IT/Tech sector afspelen. Om die reden worden grote internationale evenementen bezocht, zoals die van Amazon, IBM, Microsoft en SAP. “Het is enorm leuk en inspirerend om jezelf van de laatste technologische kennis te voorzien en tegelijkertijd tijdens netwerkborrels met experts in gesprek te gaan. Ik zie het als het in kaart brengen van een ecosysteem waarmee we een klankbord hebben als dat nodig mocht zijn. Als je namelijk andere partijen om een mening durft te vragen kun je zelf vaak nog betere adviezen geven.”

Op welk moment nemen IT/Tech bedrijven NexyZ in vertrouwen?

Op de keper beschouwd zullen IT/Tech ondernemers benaderen NexyZ als zij een droom of ambitie hebben. Zij willen bijvoorbeeld hun bedrijf laten groeien en hebben investeringskapitaal nodig. Het bereiken van een bepaalde leeftijd of het hebben van andere ambities kunnen ook belangrijke momenten zijn. Ga ik mijn bedrijf verkopen, of extra waarde creëren door een complementair bedrijf zelf aan te kopen? is een vraag die daarbij hoort. “Voor de klant is het het beste als we al aan tafel kunnen zitten vóór dit soort denkfases, omdat we dan vanuit ons netwerk en expertise kunnen meedenken en aandragen van  mogelijk betere alternatieven. Soms blijkt dat dromen mooi zijn, maar dat het er nog niet het juiste moment voor actie is. Maar ook dan kan Nexyz hen bijstaan met het juiste advies hoe daar te komen.

Waarom is het zo inspirerend om IT/Tech bedrijven te adviseren?

“Met Iedereen waarmee ik in gesprek ga is er altijd sprake van een ‘high energy’ gesprek. Het is een voorrecht om mee te mogen praten met ondernemers die op een belangrijke splitsing van hun leven staan. De dagelijkse gesprekken die ik voer zijn nagenoeg altijd mooie gesprekken met trotse eigenaren en ondernemende mensen. Daarmee gaat het wat mij betreft om de essentie van het leven waar vragen bij horen als ‘Wat wil ik nu?’ en ‘Hoe kan ik dat bereiken?’ Als iemand je dat vertrouwen geeft kan mijn dag niet meer stuk!”, sluit Rein af.

Ben je klaar voor jouw volgende stap?

We luisteren graag naar jouw ambities en beloven alvast een ondernemend en waardevol gesprek met passie over veranderingen in het IT/Tech vakgebied.

Neem contact op